Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде Србије (ХОРЕС) постао 44. члан европске организације (HOTREC)

Дубровник – Београд, 17. октобар 2019. године – Европско удружење хотела, ресторана и кафића ХОТРЕК (HOTREC), током 79. Генералне скупштине у Дубровнику пожелео је добродошлицу свом новом члану – Пословном удружењу хотелско-угоститељске привреде Србије – ХОРЕС.

Kao 44. национални члан Европског удружења ХОТРЕК-а, ХОРЕС ће убудуће представљати интересе хотелско-угоститељске привреде Србије међу европским хотелима, ресторанима и кафићима. Такође, члановима ХОРЕС-а, европске колеге, биће у прилици да пренесу богата искуства свог рада и европске стандардне у пословању.

 „Желимо добродошлицу ХОРЕС-у као 44. члану ХОТРЕK-а у Европи. Пруживши подршку српској хотелско угоститељској индустрији и дајући јој могућност да представи и промовише своје интересе у европским оквирима, ХОТРЕК ће повећати своју ефективност и ефикасност, као и неспорну репрезентативност“, навео је Јенс Зимер Кристенсен, председник ХОТРЕК-а.

Генералној скупштини у Дубровнику, у име Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде Србије ХОРЕС-а, присуствовали су др Георги Генов, директор, Томислав Момировић, председник скупштине и Александар Василијевић, председник управног одбора, који су поздравили одлуку генералне скупштине о пријему ХОРЕС-а у европску породицу хотела, ресторана и кафића.

„ХОТРЕК је јединствени форум који ће српској хотелскоугоститељској индустрији пружити велике могућности да се развија, као и да буде примећена. Радујемо се размени искуства у угоститељству и хотелијерству са члановима ХОТРЕК-а широм Европе, као и доприносу који ћемо пружити у изградњи снажног хотелскоугоститељског сектора на подручју Европе“ изавили су представници ХОРЕС-а.

Помоћник министра за трговину, туризам и телекомуникације, проф. др Рената Пинџо, изјавила је да „за будући развој туризма Србије немерљив значај има чињеница да се једно пословно удружење као што је ХОРЕС, са тако дугом и богатом традицијом, придружује тако снажној организацији као што је ХОТРЕК. Ово чланство ће омогућити српској привреди преношење нових знања и искустава, нових пословних модела и праћење трендова развијене европске праксе у хотелијерству и угоститељству уопште.

 

Учлањењем у ХОТРЕК, ХОРЕС ће, својом стручношћу, допринети ХОТРЕК члановима и тиме оснажити европско удружење у промоцији повољнијег економског и регулаторног окружења за развој туристичког сектора.

 Република Србија је, према подацима Светске туристичке организације (WTO), у претходној години имала  раст туристичког промета око 7 %, а 2018. година је била рекордна година српског туризма, са око 3,5 милиона долазака и 9,4 милиона ноћења, што је раст у висини од 11%. Сви релевантни подаци говоре да се, у првих девет месеци ове године, наставља позитиван тренд, и очекује се да ова година обори рекорде домаћег туризма. У прилог томе говоре и подаци да је у последњих пет година отворено 137 хотела, односно два хотела у просеку месечно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *